Waarnemingen

Lente 2016.

Eendje met jongen: nu nog met de gebruikelijke 8-12 jongen (nu 10). Door te hoge predatie van Vos, Verwilderde kant, reiger, meeuw, enz. zullen slechts een aantal van dit nest vliegvlug worden en uitgroeien tot volwassen eenden.
 

   
Complete eendenfamilie en nadat de reiger zijn ontbijt verstoort zag door moeder eend.
 
Niet lang hierna wist een reiger een van de jongen te bemachtigen en probeerde deze te verorberen. Dat lukt met een droge buit slecht, dus wordt het pijltje eerste enkele maken onder water gehouden (verdronken) om het nat te maken. Moeder eend viel de reiger zodanig intensief en furieus aan, dat de reiger uiteindelijk het pijltje liet vallen en zonder buit vertrok. Helaas voor het pijltje was het inmiddels te laat.

Vos in de stad.
Op het noorder havenhoofd van de scheveningse haven wordt door boswachter Paul Korstanje een aantal prachtige opnames gemaakt van een schooierende vos op zoek naar wat eetbaars. Het havenhoofd ligt feitelijk midden in de stad aan de zeekant, maar is via de duinenrijen langs de kust goed bereikbaar gebleken voor deze vos.
 
Tegen 45% steile wanden oplopen is voor deze schavuit echt geen probleem. Dus ook schuine daken van huizen of volieres zijn voor deze vos te nemen, met alle gevolgen van dien.


De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.