Deze regelgeving is 1 januari 2006 inwerkingtreding getreden en geldt voor alle levensmiddelen en voor iedere burger binnen de Europese Unie.
Wildbraad vormt een onderdeel van de voedselketen en moet dus ook traceerbaar zijn: één stap vooruit en één stap achteruit. De koper dient bij te houden van wie het wild is gekocht (verkregen) en de administratie hiervan dient drie (3) jaar bewaard te worden.
Valwild is per definitie niet geschikt voor menselijke consumptie, omdat de beoordeling van het voorkomen en gedrag voor de dood van het dier niet mogelijk is én vaak niet duidelijk is hoelang het dier al dood is. Voor dierlijke consumptie wordt valwild ook afgeraden in verband met de daaraan verbonden risico's.

Eet nooit voedsel dat op een of andere manier bedorven uitziet of niet goed ruikt.
|
Voedsel in de koelkast |
Normaal |
Onder Vacuum |
|
Gekookt eten |
2 dagen |
10 dagen |
|
Vers vlees |
2 dagen |
6 dagen |
|
Vers gevogelte |
2 dagen |
6 dagen |
|
Gekookt vlees |
4-5 dagen |
8-10 dagen |
|
Verse vis |
2 dagen |
4-5 dagen |
|
Vleeswaren |
3 dagen |
6-8 dagen |
|
Gerookt vlees/worst |
90 dagen |
365 dagen |
|
Gele kaas |
12-15 dagen |
50-55 dagen |
|
Zachte Franse kaas |
5-7 dagen |
13-15 dagen |
|
Verse groente |
5 dagen |
18-20dagen |
|
Verse kruiden |
2-3 dagen |
7-14 dagen |
|
Sla |
3 dagen |
6-8 dagen |
|
Vers fruit |
3-7 dagen |
8-20 dagen |
|
Toetjes |
5 dagen |
10-15 dagen |
|
Voedsel op kamertemperatuur |
Normaal |
Onder Vacuum |
|
Brood, broodjes |
2-3 dagen |
7-8 dagen |
|
Koekjes |
120 dagen |
300 dagen |
|
Droog voedsel |
10-30 dagen |
30-90 dagen |
|
Ongekookte rijst en pasta |
180 dagen |
365 dagen |
|
Koffie, thee |
30-60 dagen |
365 dagen |
|
Wijn |
2-3 dagen |
20-25 dagen |
|
Niet-alcoholische drank na openen |
2-3 dagen |
7-10 dagen |
|
Bakwaren |
2-3 dagen |
7-10 dagen |
|
Noten |
30-60 dagen |
120-180 dagen |
|
Chips en zoutjes |
5-10 dagen |
20-30 dagen |
|
Voedsel in de diepvries (-18C) |
Normaal |
Onder Vacuum |
|
Vers vlees |
6 maanden |
18 maanden |
|
Gehakt |
4 maanden |
12 maanden |
|
Kip en Gevogelte |
6 maanden |
18 maanden |
|
Vis |
6 maanden |
18 maanden |
|
Verse groente (*1) |
8 maanden |
24 maanden |
|
Champignons (*2) |
8 maanden |
24 maanden |
|
Kruiden (*3) |
3-4 maanden |
8-12 maanden |
|
Fruit |
6-10 maanden |
18-30 maanden |
|
Vleeswaren |
2 maanden |
4-6 maanden |
|
Bakwaren |
6-12 maanden |
18 maanden |
|
Koffiebonen |
6-9 maanden |
18-27 maanden |
|
Gemalen koffie |
6 maanden |
12-34 maanden |
|
Brood, broodjes |
6-12 maanden |
18-36 maanden |
(*1) Goed wassen of blancheren voor het invriezen. Voorgesneden groenten die veel water bevatten, zoals komkommers en courgettes zijn niet geschikt om onder vacuum te bewaren.
(*2) Enkel harde vleesachtige champignons en paddenstoelen gebruiken omdat zachte paddenstoelen na het ontdooien een brei vormen. Was en droog de paddenstoelen, snij ze klein en bewaar ze in kleine porties. De meeste paddenstoelen kun je het best eerst blancheren. We raden aan om de paddenstoelen een half uurtje in de diepvries te leggen voordat je ze onder vacuum verpakt zodat ze al wat harder zijn. Laat de paddenstoelen niet ontdooien, maar verwerk ze bevroren in hete gerechten.
(*3) Kruiden met veel olie zoals salie, thijm, munt of rozemarijn kun je alleen in gedroogde vorm onder vacuum bewaren. Basilikum, dragon, dille, peterselie en bieslook kun je best eerst bevriezen, gedroogd verliezen ze hun aroma.