Culinair: Wild = ecologisch vlees

Culinaire wereld (her)ontdekt het meest ecologische en duurzaam verworven stukje vlees in de wereld: wild.
Topkoks en restauranteigenaren op zoek naar innovatie in hun culinaire wereld.
Dit biedt de wereld van natuur- en faunabeheer een unieke kans om samen met hen en hun klanten een nieuwe balans te creëren tussen het stads- en het buitenleven.
Eén waar beiden ook de zo belangrijke economische randvoorwaarden voor hun interessegebied kunnen invullen. En één waar de mens op een ecologisch en verantwoorde wijze hun behoefte aan dierlijke eiwitten invullen met respect voor de natuur en het daarin levende wild. Een duidelijk alternatief voor de commerciële vleesfabricage van megastallen.
.
De consument zal daarvoor wel iets dieper in de buidel moeten tasten, want duurzaam leven kost simpelweg meer. Het biedt daarentegen omgekeerd ook veel kwaliteit voor de consument in de vorm van smaakvol en gezond, mager vlees. Maar vooral ook voor het dier, dat geheel in vrijheid kan leven en groeien.
Het enorme ganzen-, herten en zwijnenoverschot in Nederland biedt daarvoor de mogelijkheid.
Door op verantwoorde wijze aan populatiebeheer te doen en de geschoten dieren en vogels met respect te behandelen en op verantwoorde wijze beschikbaar te maken in de voedselketen ontstaat weer een duurzame en verantwoorde relatie tussen mens en dier.
 
Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput in Hoog Soeren, pleit voor wild op de kaart in alle Nederlandse restaurants.

Wilt u wild betrekken van de lokale jager? Dat kan! Bij lokale jagers zijn de geschoten ganzen verkrijgbaar: https://www.jagersvereniging.nl/wildopdekaart/.


Er bestaan tegenwoordig ook meer en meer werkgroepen van belangstellenden en amateurs, die zich verdiepen in het verzamelen van natuurlijke voedingmiddelen in de vrije natuur, zoals paddestoelen, eetbare planten en wild. Belangrijk is dat dit verzamelen op vakkundige wijze plaatsvindt zonder schade aan de natuur toe te brengen en de rechten/belangen van de grondeigenaren en grondgebruikers geen schade wordt toegebracht. Door deze verzamelaars worden vaak zeer smakelijke gerechten samengesteld. Oogstenzonderzaaien is zo;n werkgroep. Lees meer op hun website.

Informatieve video's:

Recepten:De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.