Film en TV-Reportages

Stroperij = GEEN Jacht of wildbeheer: Een vandaag 10 december 2011.
De nieuwsredactie van Een Vandaag heeft een zeer informatieve reportage uitgezonden over het onderwerp Stroperij. Via de interviews van de verschillende bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's) iuin hun functie van boswachter wordt een helder inzicht gegeven in de gevolgen van de bezuinigingen in het natuurtoezicht.  Met name de grofwildstand is een goede graadmeter voor de toename van de geconstateerde illigale en criminele activiteiten van stropers. Duidelijk wordt eveneens, dat hier geen sprake is van legaal natuurbeheer: de jacht, uitgeoefend door professionele jagers. Alleen het snel en makkelijk geldelijk gewin speelt hier de hoofdrol. Ook wordt duidelijk, dat door de snelle afbouw van het natuurtoezicht (meer dan 50% in drie jaar) veel kennis en kunde van de bestrijding van de stroperij verdwijnt. Eeuwig zonde: de opbouw van kennis bij de dierenpolitie vergt vele jaren. Ook is de vraag of deze nieuwe BOA's net zoals het huidig natuurtoezicht ook 's-nachts en bij ontij wordt ingezet.
Bron:
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/39276/stropen_verhardt_wildstand_neemt_af
----------------------------------------------------------------------------
Ganzen.
"Over een ding zijn zowel jagersverenigingen als vogelbeschermers het eens: ons land wordt geplaagd door een ganzenoverschot. Ze vreten de weilanden kaal, schijten de boel onder, verstoren hele biotopen in natuurgebieden en als we er niks aan doen zijn ze over een paar jaar met miljoenen meer en is voor boeren en buitenlui de ellende niet te overzien. De schade aan natuur en gewas loopt nu al in de vele miljoenen. Wat moeten we met die ganzen?
Hier raken we, opnieuw, van jagersclubs tot vogelvorsers, een open zenuw. Afknallen, zegt de een. Vergassen is effectiever, zegt een ander. Eet ze op, zegt een derde. Blijf met je poten van onze rotganzen af, zegt weer een ander."
 
In het kader van de discussies over het "ganzenprobleem" in nederland zond de KRO Brandpunt op d.d. 17 juli 2011 een reportage uit over deze problematiek.
In een goede balans wordt deze problematiek van tegengestelde belangen van vogel- en natuurbeschermers versus de grondgebruikers in kaart gebracht. Verder wordt de rol van de jager in deze situatie toegelicht. Met instemming van de KRO hieronder de link naar de zeer informatieve uitzending.
 
Publicatie RTV Rijnmond: Vliegveiligheid Luchthaven
http://www.rijnmond.nl/nieuws/159690/Rotterdam-The-Hague-Airport-werkt-aan-provinciale-afspraken-overlast-vogels
Uitzending 17 oktober 2011:
http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/17-07-2011/fragmenten/rotganzen/
-----------------------------------------------------------------------------
Uitzending NPO-Buitendienst, nieuws uit de natuur d.d.14 november 2014 17:35:
http://www.npo.nl/de-buitendienst-van-nieuws-uit-de-natuur/14-11-2014/VPWON_1221398


De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.