Foto-verslagen

De inhoud van deze pagina is alleen zichtbaar voor onze leden. Leden kunnen inloggen om deze pagina te kijken.

2024 Workshop Italiaanse Ganzenworst maken

De ledenactivitetiencommissie heeft onlangs dankzij de medewerking van het Lentiz-College in Maasland een les italiaanse worsten maken met ganzenvlees weten te organiseren voor de leden. Veel dank aan gastdocent Marcel van Ruijven Stagecoördinator van dit college. Een succesvolle en leerzame avond, die met veel enthousiasme werd ontvangen. VERSLAG WORKSHOP GANZENWORST MAKEN: 6 februari 2024 Na een succesvolle try-out in de keuken van het Flora College was het 6 februari 2024 eindelijk zover. Het programma was als volgt: 19:00 uur Inloop, ontvangst met koffie Kom op tijd we hebben onze tijd nodig 19:30 uur Start worsten maken met introductie van de belangrijkste handelingen 22.30 Einde programma met drankje. Locatie: Floracollege, Burg. Elzenweg 8 2671 DC Naaldwijk Kleine ingang aan de voorzijde zoals afgebeeld op de foto hieronder: Na weken voorbereiden, vergaderen, inkopen, bestellen, inschrijven en locatie op orde brengen, liep de kantine van het Lentiz Floracollega oftewel de oude lagere tuinbouwschool in Naaldwijk vol. 15 cursisten zowel dames als heren werden ontvangen met koffie en eigen gemaakte stroopwafel-cake van Marcel zijn vrouw.Bepakt en gezakt met zoveel mogelijk eigen gehaktmolens en worsten stoppers, gingen we na de koffie naar het kook-lokaal van het Lentiz. Dankzij Marcel die hier stagecoördinator is, konden we gebruik maken van deze voortreffelijke locatie. Tips vooraf: Een vultrechter is ook makkelijk als je deze voorhanden hebt. Als je de toegezegde vleesmolen meeneemt neem dan de maalkop, bevroren mee. Enne....Laat ook je sieraden/horloge en andere hand sierraden thuis i.v.m. de hygiëne! Aan de slag. Aan de 8 kook eilanden met elk een eigen aanrecht, wasbak, gasfornuis stonden alle spullen gereed; recept, ingrediënten, kruiden, bestek, weegschaal, bindtouw, etc. Na ontvangst door Marcel en uitleg over de locatie, gaf Maarten tips en tricks om van deze workshop een succes te maken; hygiëne en vlees koud houden waren het devies. Na een goed kwartier gingen we vlees afwegen en ging iedereen aan de hand van het recept: Verse Italiaanse worst aan de gang. Deze worsten zijn super geschikt om in de pan te bakken of op de BBQ te grillen en kunnen binnen 24 uur genuttigd worden. Belangrijk: De ingrediënten moeten namelijk thuis in de koelkast eerst nog onderling een zgn. "huwelijk” aangaan. Kortom het kinnebakspek en ganzenborsten/ kruiden moeten de tijd krijgen om smaak uit te wisselen om er een heerlijke worst van te maken. Ted was algemeen assistent en naast het zelf maken van worsten, gaf hij hier en daar tips om een mooi product te maken. Nadat het vleesmalen klaar was, kwam de stopbus/worstenvuller op tafel. Ook hier was tips om lucht in de worst te voorkomen en niet te strak te vullen om de lange worsten streng in de natuurdarm te kunnen verdelen in formaat saucijs. Ook werd te tip gegeven om eerst een gehaktballetje van het beslag in de pan te bakken, om te bepalen of er meer zout/kruiden/ honing etc. in moesten. Hier en daar verdwenen de eerste wijn (over van de ingrediënten) al in een glas en vonden een goede bestemming en dat was niet in de worst. ???? De darmen werden gevuld en terwijl de één aan de slinger van de worstenstopper draaide, begeleide de andere cursist de worst uit de vulpijp op het werkblad. Uiteindelijk waren we klaar en stond er een flinke plank met hapjes klaar om inspiratie op te doen voor een volgende workshop. Terrine van wildzijn of gans, Rilette van gans met cranberry, gerookte kaas, Panchetta van buikspek, ganzen grillworst en uiteraard gebakken verse gansenworst. Op de website treft u in het ledenportal een fotoverslag aan (tabblad Media/Foto's). Lijkt het U nu ook zo leuk om eens deel te nemen aan een workshop georganiseerd door uw WBE met als doel, iedereen aan het ganzenvlees te krijgen. Let dan goed op De Hagelprop, we hopen dit voorjaar een nieuwe workshop te geven. Met enthousiaste groet, Marcel van Ruijven (Stagecoördinator/Decaan/Docent klas 3 & 4 Lentiz Floracollege), Ted Tan enMaarten van Herwerden.



Terug naar alle fotoboeken


De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.